Празнуваме Никулден

Свети Николай Мирликийски Чудотворец
Свети Николай Мирликийски Чудотворец
Шаранът е предпочитаната риба от старозагорци за днешната никулденска трапеза. Живата риба се търгува от 5.90 до 6.99 лева . Най-често хората търсят около 1.5 до 2.5 килограма риба. В големите търговски вериги е  шаранът е по-евтин с около левче,  там се предлага и изчистен.

Люспите на прясната риба трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото, не трябва да има разкъсвания, хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите на рибата трябва да са бистри.

На Никулден е традиция да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино

Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.
Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народната приказка.