Показват експонати от Стара Загора в музея в Острава
Показват експонати от Стара Загора в музея в Острава / Регионален исторически музей

Четири експоната от Старозагорския исторически музей са част от изложбата „От Александър до Тамерлан: на война по пътя на коприната", организирана от градския исторически музей в Острава. Тя бе открита в средата на декември и ще остане на разположение на желаещите да я видят до 28 февруари следващата година.

Експонатите, изпратени от Стара Загора са уникална маска-тип римски шлем използвана от конник, през 1-ви век, с лицевата част от бронз и желязна задна част, от експозицията на Регионален исторически музей - Стара Загора България.

Шлемът е намерен в гробница при разкопките на римска вила-рустика в гроб No. 2 от погребалната могила Рошава Драгана в местността Чаталка близо до Стара Загора.

На същото място са открити и останалите три експоната, които участват в изложбата на чешкия музей - умбо на щит от бронз и два върха на копия от бронз от могилни погребения.

„Шлемът-маска заема централно място в експозицията, включени във всички рекламни материали посветени на изложбата", коментира директорът на историческия музей в Стара Загора Ангел Динев. Той разкри, че четирите старозагорски експоната са застраховани за 6 милиона евро.

Автори на изложбата са Дейвид Майер и Петър Клучина. „Тя е сериозно постижение и е първата по рода си изложба в Европа, която представя войните по пътя на коприната пред широката общественост, използвайки експонати, информационни табла и съпътстващи публикации.

Пътят на коприната не е просто един феномен в историята на икономиката; той също така играе незаменима роля като катализатор на промяна във всички аспекти на ежедневния живот, културата, изкуството, религията, науката, технологиите и военна история.

Обектите, които са показани в изложбата са заимствани от широк кръг институции в няколко страни - не само в Чешката република, но в България, Словакия, Полша, Унгария, Германия, Хърватия, Дания и Азербайджан", коментираха още от Регионалния исторически музей в Стара Загора.