Пешеходка се бори за живота си след пътен инцидент
Пешеходка се бори за живота си след пътен инцидент / DarikNews.bg, архив

58-годишна пешеходка е с опасност за живота след пътен инцидент. Жената е блъсната на пешеходна пътека на бул."К-н Никола Петков" от лек автомобил "Сеат Толедо", управляван от 28-годишен старозагорец. Автомобилът се е движел с несъобразена скорост. В резултат на удара пешеходката е получила травми по главата и счупване на десен крак и е настанена за лечение в Многопрофилната болница, с опасност за живота. При направената проверка не е установено наличие на алкохол в кръвта на водача. Образувано е досъдебно производство.

От пресцентъра на полицията съобщават за още една блъсната пешеходка. Инцидентът е станал на кръстовището на ул. "Св.Отец Паисий" с ул. "Ген.Гурко". Лек автомобил "Ситроен", управляван от 40-годишен мъж от София не осигурил предимство и блъснал пресичащата пътното платно по пешеходна пътека тип "зебра" 51-годишна старозагорка. В резултат на удара пешеходката е получила натъртвания в областта на коляното на десния крак и левия лакът. Откарана е от водача в Спешния център, където й е оказана амбулаторна медицинска помощ. При направената проверка не е установено наличие на алкохол в кръвта на двамата участници в инцидента.

Всеки четвърти пътен инцидент през 2010 година е бил с участие на пешеходец.
99 пешеходци са пострадали, а 8 са загинали при 100 злополуки в Старозагорско през миналата година. Пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци са на второ място по честота след челните сблъсъци между МПС. Най-често тези инциденти възникват в зоните между кръстовищата, спирките за обществения транспорт, сигнализираните и несигнализирани пешеходни пътеки, вследствие неправилното движение по платното, неправилно и внезапно пресичане между паркирани автомобили. В повечето случаи вината за възникналия пътен инцидент е на водачите на МПС, отнемащи предимството на пешеходците. Не са редки случаите, в които наред с неправилните действия на водачите са налице и нарушения, извършени от пешеходците.