Печалба от 46 милиона лева отчитат от „Мини Марица-изток”
Печалба от 46 милиона лева отчитат от „Мини Марица-изток” / Dariknews.bg,архив

Печалба от 46 милиона лева за 11-те месеца на годината отчитат от „Мини Марица-изток".

В същото време обаче фактурираните задължения на топлоцентралите към въгледобивното дружество са за 428 милиона лева, като малко над 390 млн лева са просрочени. Изпълнителният директор инж. Андон Андонов съобщи, че най-големият длъжник е ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" с 245 млн лева. 119 млн лева са задълженията на "AES Гълъбово" към"Мини Марица-изток" , а ТЕЦ "Марица-изток 2" е с 44 млн лева. Най-голямото въгледобивно дружество пък има задължения към доставчици, БЕХ, плащания по заеми и кредити за общо 182 млн лева.

Ръководството на "Мини Марица-изток" е изготвило 3-годишна програма, с цел стабилизиране на дружеството. Според изпълнителния директор инж. Андонов основните проблеми са ценообразуването при продажбата на въглища и откривката. В момента цената на тон условно гориво е 77 лева, а реалната по разчети цена е 110-115 лева за тон.

Дружеството и занапред ще работи по основни инфраструктурни проекти, за които по предишни изчисления ще са необходими над 600 млн лева.

В края на годината изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" инж. Андон Андонов отчете и добрите взаимоотношения, които ръководството има със синдикалните структури.
И тази година пикът на потребление на електроенергия се очаква да бъде на 31 декември в 19 часа, прогнозира инж. Андонов, като използваните мощности вероятно ще достигнат 7100 мегавата.