Отбелязваме Международния ден на здравето
Отбелязваме Международния ден на здравето / Sofia Photo Agency, архив
Отбелязваме Международния ден на здравето
52198
Отбелязваме Международния ден на здравето
  • Отбелязваме Международния ден на здравето

Международният ден на здравето - 7 април, се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964 г.

Независимо от конфликтите в родното здравеопазване, днешният ден е повод да покажем нашата признателност към хората, които се грижат за здравето ни. Медиците от своя страна си правят равносметка за направените добрини и грешките през годината.

В началото на седмицата от Сдружението на лекарите специалисти в регион Стара Загора се обявиха срещу идеята да се премахне избора на екип при болничната помощ, преди да бъде създаден нов механизъм за допълнителното заплащане на лекарите специалисти.

По този повод от МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" смятат, че избора на екип, трябва да става при строги правила. Според директора на болницата д-р Петър Атанасов тази процедура в никакъв случай не трябва да бъде задължителна.

Що се отнася до въпроса, има ли напрежение в лечебното заведение относно сливането на МБАЛ и УМБАЛ д-р Атанасов отрече подобни нагласи.

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.

Международният ден на здравето се чества се от 1950 г. - годишнина от влизането в сила през 1948 г. на устава на Световната здравна организация. През юли 1946 г. е свикана Международна конференция по въпросите на здравеопазването. Приетият на нея Устав служи като основа за създаването през 1948 г. на Световната здравна организация.

Екипът на Дарик радио Стара Загора честити празника на всички здравни работници и им пожелава много професионални успехи.