Отбелязаха годишнина от края на Народния съд
Отбелязаха годишнина от края на Народния съд / Областна администрация - Стара Загора

Възпоменание по повод  67 години от края на така наречения „Народен съд" се проведе днес в Стара Загора. На събитието, което се организира от Съюза на репресираните от комунистическия терор в РБългария, присъства и областният управител Недялко Недялков.

Паметта на жертвите бе почетена пред Драматичен театър „Гео Милев", в чиято сграда през 1945 година са прочетени смъртните присъди на десетки старозагорци.

„Само от Старозагорско от т. нар. Народен съд са издадени 166 смъртни присъди, а над 600 българи - военни, юристи, лекари, са получили присъди. Не малка част от осъдените са се сражавали за страната си през Балканските войни", сподели областният управител.

На възпоменанието в Стара Загора присъства Националното ръководство на Съюза на репресираните Драго Михалев и Димитър Митев, председателят на градския клуб в Стара Загора и пряк свидетел на събитията през 1945 година - 90 - годишният Христо Дуков, председателят на ОбС Емил Христов, председателят на фондация „Кавалерите на ордена за храброст" Дебора Княжевич, председателят на СДС Георги Ранов, граждани.

Над 50 000 души са избити след 9 септември 1944 г. и още се водят безследно изчезнали, подчерта в словото си Драго Милев и призова историческите факти да бъдат осветени за съвременното поколение българи. Всички присъстващи отдадоха почит на жертвите на Народния съд с едноминутно мълчание.