Операта готви три турнета във Франция през новия сезон
Операта готви три турнета във Франция през новия сезон / Dariknews.bg, архив

Три кратки турнета във Франция подготвят ръководството и трупата на Държавна опера-Стара Загора през новия сезон.

Първото гостуване във Франция трябва да се състои между 7 и 13 октомври, второто между 2 и 10 ноември 2014 г. Последното турне ще се проведе през април следващата година.

„Ще бъдат кратки, не можем да си позволим повече. Поканена е почти цялата трупа, условията са много добри. През октомври ще се включим в Празници на операта, които ще се провеждат край Париж и ще покажем „Тоска".

През ноември поканата е за концерт в сградата на Юнеско, който се организира във връзка със 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Ще направим и два спектакъла на „Тоска" - в Париж и Бордо.

През април пък ще се представим с изпълнения на „Травиата" и „Турандот", коментира директорът на Операта Петко Бонев.

Сезонът за трупата на Държавна опера-Стара Загора стартира в петък с премиера на „Битката на Танкред и Клоринда" и „Балът на неблагодарните жени" от Монтеверди.

На 10 септември ще се състои премиерата на „Ацис и Галатея", а на 30 септември е тази на „Тоска". Почти готова е и селекцията за Фестивала на оперното и балетно изкуство, на който Операта ще е домакин в края на ноември и началото на декември.

„Ще го открием на 24 ноември с изцяло нова, наша постановка на „Отело". Ще участват Националната опера и балет, Държавните опери в Русе, Варна и Пловдив. Закриването ще е на 8 декември с гала концерт. Проявата ще бъде финансирана изцяло от община Стара Загора", заяви директорът на Операта Петко Бонев.

От 1 януари всички премиери и спектакли на Операта ще са под знака на 90-годишния юбилей. Все още не е решено кое ще бъде произведението, което ще бъде показано на 1 юли - датата, на която се е състояло първото представление на Старозагорската опера.

„Иска ми се е да е нещо пищно, но това зависи и от възможността да се постави цялостно дървено покритие на Античния форум, по подобие на това в Античния театър в Пловдив. Това ще ни позволи да укрепим декорите си и да мислим за нещо по-мащабно като проява. Моето предложение, което предстои да бъде обсъдено и в Обществения съвет и в художествения е това да бъде „Цар Калоян" на Панчо Владигеров", коментира Петко Бонев.