Община Стара Загора управлява проекти за над 200 млн. лева
Община Стара Загора управлява проекти за над 200 млн. лева / Община Стара Загора
Община Стара Загора управлява проекти за над 200 млн. лева
68064
Община Стара Загора управлява проекти за над 200 млн. лева
  • Община Стара Загора управлява проекти за над 200 млн. лева

„Община Стара Загора управлява проекти за над 200 млн. лв. през 2013 г., като голяма част от тях ще бъдат финализирани до края на 2014 г. Основната ни цел през изминалите месеци бе ускоряването на работата по проектите с европейско финансиране и подготовката за новия програмен период 2014-2020 г." Това каза кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров по време на традиционната си годишна среща с представители на бизнеса, младежките и неправителствените организации, държавните институции, културната и спортната общественост, медиите и др.

Как старозагорци оценяват усилията на кмета и администрацията през изминалата втора година от мандата чуйте в прикачения звуков файл.

През 2012 и 2013 г. кандидатствахме навсякъде където беше възможно, за да осигурим свеж финансов ресурс за инвестиции в Община Стара Загора, подчерта Живко Тодоров. Постигнахме максимума по европейските програми. След изтичане на пълния мандат искам всички да видят един различен и проспериращ град. Новият програмен период 2014-2020 г. е последният, от който могат общините да се възползват активно, затова основните ни усилия през следващите две години ще бъдат в посока разработване на нови проекти.

Запазването на финансовата и фискалната стабилност на общината, както и присъденият от Стандард енд Пуърс (S&P) дългосрочен кредитен рейтинг „ВВ+" - стабилна перспектива, работят за добрия икономически климат. Ние избрахме прилагането на непопулярни мерки, като минимален ръст за 2014 г. на местните данъци и данък смет, защото не сме привърженици на взимането на дългосрочни кредити, чрез които да изпълняваме инвестиционните си намерения, подчерта кметът. Не одобрявам политиката на някои кметове, които натоварват по този начин общинските бюджети за дълги години напред. Хората не се интересуват от това какво има да връща общината, нито кое управление е взело кредита, те искат нови улици и тротоари, безопасни детски и спортни площадки, ремонтирани училища и детски градини.

Когато решаваме какъв обект да строим, водещо за нас е той да е значим за максимално много хора, каза Живко Тодоров. Такива са проектите за обновения централен общински пазар, който трябва да получи акт 16 до броени дни, новата спортна зала «Иван Вазов», модернизацията на онкодиспансера, ремонтите на основни в града улици, на десетки училища, детски градини и много други.

Не отива на град като Стара Загора да има тротоари правени преди 30 и повече години, категоричен бе кметът. Затова избрахме да кандидатстваме по проекта „Зелена и достъпна градска среда», който е на стойност 9,4 млн. лв. Спешно се нуждаем от ремонт на инфраструктурата. Само тротоарите, които подменяме тази година, са на стойност 2,6 млн. лв., бул. «Цар Симеон Велики» -1,5 млн.лв, в момента изцяло се ремонтират улиците «Христо Ботев» и «Генерал Столетов». Догодина ще положим много усилия за преобразяването на десетки междублокови пространства, които сега са кални. Искам да успокоя гражданите, че подмяната на зелената растителност в Стара Загора е нормален процес. Когато премахваме едно дърво, на негово място садим няколко други. Градът ни ще остане един от най-зелените в страната, а в момента се утвърждава и като един от най-осветените.

Голям успех за нас е придобиването от Община Стара Загора на ресторанта на върха на Аязмото, за 288 хил. лв., отбеляза градоначалникът. По този начин решихме една дългогодишна болка за всички старозагорци. Помогна ни малко и шансът, но важното е, че сега сме на етап предстоящо обществено обсъждане за бъдещето на обекта.

През 2014 г. ще се работи и за възстановяването на планетариума в Стара Загора, което е мечта на много наши съграждани. Ще продължим да обръщаме особено внимание на младежките дейности, спорта и културата в града.

Темпът на развитие на Стара Загора се дължи не само на екипа, с който работя, подчерта кметът. Той е резултат от цялата обществена енергия. Затова благодаря на всеки, който изразява мнение или поставя въпроси за решаване. Благодаря на медиите и на фейсбук групите за тяхната позиция и ангажираност.

Кметът Живко Тодоров благодари и на всички фирми, които създават работни места в общината, които подпомагат спортните клубове и културните институции, които строят детски и спортни площадки.

На отчета на Живко Тодоров присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова, Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, председателят на Общински съвет – Стара Загора Емил Христов, кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Раднево д-р Юлиан Илчев и др.