Община Мъглиж осигури работа на близо 100 роми
Община Мъглиж осигури работа на близо 100 роми / netinfo

100 жители от община Мъглиж започнаха работа по проект „Нов избор" на Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси". Това съобщи Душко Гавазов, зам. кмет по социалните дейности и здравеопазването в общината.


Две трети от тях вече са преминали и специално обучение и работят като озеленители на паркове и градини, една трета са в строителството.
До 23-ти ноември се очаква работа да започнат още 25 човека като спасители и работници в отдел „ Бедствия и аварии". Всички наети за срока на договора- 9 месеца получават основна работна заплата от 380 лева с всички полагащи се социални плащания.
Две трети от работещите по проекта са роми, останалата част - доскоро безработни българи от община Мъглиж.


Наетите подписват тристранни договори между Община Мъглиж и Бюрото по труда.
Преди наемането в програмата всички работещи по нея са преминали и специален кастинг, като са избирани най- добрите, уточни заместник-кметът Гавазов.
Според него, проектът „Нов избор" е много удачен за общини от мащаба на Мъглиж, където процентът на безработните е висок. Като недостатък, той опрели факта, че разплащането между Общината и Агенцията по заетостта, която практически превежда парите на общината за наетите лица се бави близо 2 месеца, което на практика води до задържане на финансов ресурс на общината. През този период заплатите на наетите по програмата се изплащат на 100% със средства на общините.


Имаме желание да наемем още хора- до 40 , но на практика не разполага със свободни средства, предвид тази схема и срокове на разплащане, каза зам. кметът на Мъглиж, според който в края на финансовата година е много трудно да блокиращ 60-70 хиляди лева за тази цел.