Община Казанлък: Информацията, разпространена от Общинския съвет не отговаря на истината
Община Казанлък: Информацията, разпространена от Общинския съвет не отговаря на истината / netinfo

Разпространената информация от Общински съвет-Казанлък за „Интегрирания воден проект. Етап І"  не отговаря на истината и цели злепоставяне на общинската администрация, която положи много труд за спечелване на проекта, се казва в писмо, изпратено до медиите от местната администрация.

Кметът на Община Казанлък в качеството си на възложител на обществена поръчка е започнал открита процедура по Закона за обществените поръчки за строителство във връзка с изпълнение на „Интегриран воден проект, Етап 1: Изграждане на канализационна мрежа, реконструкция на водопроводна и пътна мрежа на кв. „Христо Ботев", изграждане на канализационна помпена станция и тласкател, с. Овощник" по ОП „Околна среда", на обща стойност 6 422 400 лева.

Минималният праг за изпращане на обявленията до Европейската комисия е левовата равностойност на 5 278 000 евро за поръчки за строителство, а проектът за канализацията на кв. „Христо Ботев" е на обща стойност 6 422 400 лева, което е далеч по-малко от предвидения в закона праг и не изисква изпращане на обявленията до ЕК, пише още в писмото.

По отношение на кредита от фонд ФЛАГ - той е необходим за финансиране изпълнението на проекта. При липсата на собствен финансов ресурс на Общината, единственото решение е ползването на кредит от специално създадения за тази цел фонд ФЛАГ. ОбС обаче неколкократно отказва да вземе решение за такъв кредит, с което застрашава реализацията на проекта, съобщават от местната администрация.

Община Казанлък настоява за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, на която да се вземе решение за кредит от фонд ФЛАГ.