Образование, адекватно на пазара на труда - след 10 години
Образование, адекватно на пазара на труда - след 10 години / netinfo

След 5 до 10 години българското образование ще е синхронизирано с търсенето на пазара на труда, заяви в Стара Загора Милчо Димитров – експерт по пазар на труда и човешките ресурси. Според него, най-важното условие за да се случи това е комуникацията между държавата, учебните заведения, които подготвят бъдещите специалисти и работодателите.

"Ако приемем, че обучаващите се са 50 000 души годишно, при средна издръжка от 2 хиляди лева на човек, излиза че за една година българското образование инвестира в бъдещите кадри 100 милиона лева. Въпреки крупната сума образователната система на България дава кадри, които са се търсили на пазара на труда преди 10-15 години", посочи Димитров.

Според него, причината за това е липсата на система, която да се занимава с проучване за търсенето на работна ръка и за адекватното професионално обучение. Стара Загора е един от 8-те града, където стартира проект за проучване на потребностите от професионално обучение.

Специално в града на липите 45 работодатели и техните служители ще попълнят анкетни карти за критериите на работа, изискванията за заемане на определена длъжност, свободни работни позиции и други спецефични моменти. Първоначално проучването за потребностите от професионлно обучение ще се осъществява в три сфери на бизнеса – туризъм, строитлство и шивашки услуги. Трите бизнес-сфери са избрани заради бурното им развитие през последните години.

Целта е да се видят потребностите както на работодателите, така и на техните служители. Идеята е резултатите от проучването да са ориентир за професионалното обучение на бъдещите кадри.