Обмислят неплатен отпуск за трупата на операта
Обмислят неплатен отпуск за трупата на операта / DarikNews.bg, архив

Трупата на старозагорската опера да излезе в неплатен отпуск за четири месеца, но през този период да продължи да работи. Това е един от вариантите за справяне с лошото финансово състояние на културната институция, каза за Дарик директорът на Държавна опера Стара Загора Петко Бонев.

Според него няколко са начините за справяне с финансовата криза. Единият от тях е да се намали трупата. Това обаче няма как да се случи. Ще се освободят единствено пенсионерите.

„Чакам мнение и от Министерството, за да видим какви са техните препоръки. Правя каквото мога, за да съхраня трупата. Имахме общо събрание със синдикатите, на което обсъдихме проблемите. Все още не съм говорил с хората, но ще проведем среща, за да чуя и тяхното мнение. Ще говоря и с ръководството на община Стара Загора", коментира Петко Бонев.

Той допълни, че в момента се прави максималното като дейност, но приходите не достигат да се покрият задълженията. Те отиват за заплати и осигуровки.

„Има оптимизиране на длъжности. Около 10-15 човека ще бъдат освободени. От Министерството са категорични, че няма как да покрият част от задълженията на старозагорската опера", каза още Бонев.

150 000 лева са нужни на месец за изплащането на заплати и осигуровки. Към момента задълженията на старозагорската опера са около 400-500 хиляди.

„Лошото финансово състояние е от три години. Изключвам обаче варианта да не се канят солисти, тъй като публиката иска да види нещо ново. Не може и без турнета. Имаме 11 800 продадени билета само за първите три месеца на годината, категоричен е директорът на Държавна опера Стара Загора.