/ Областна администрация-Стара Загора
Областният управител Гергана Микова председателства работна среща на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК ЕООД, Стара Загора.

На нея присъстваха зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова, управителят на ВиК, Стара Загора, инж. Румен Райков, представители на общините от областта.

Участниците във форума обсъдиха прединвестиционните проучвания по проекта „Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъла ВиК“, който се финансира по ОП „Околна среда 2014-2020“.
 

Областният управител Гергана Микова председателства работна среща
Областна администрация-Стара Загора


Стойността на този проект е 60 млн. лв. Различното в него е, че бенефициенти този път няма да бъдат общините, а ВиК операторите, които ще носят отговорност за неговата реализация.

Проектът обхваща 14 обособени територии, обслужвани от консолидирани ВиК оператори. В Старозагорска област финансиране по него ще получат 4 общини с население над 10 000 души – Стара Загора, Чирпан, Казанлък и Раднево.

По време на дискусията от страна на общините бяха повдигнати редица въпроси, касаещи както изграждането на нова ВиК мрежа, така и поддръжката и присъединяването към вече съществуваща такава.
 

Областният управител Гергана Микова председателства работна среща
Областна администрация-Стара Загора


Част от въпросите бяха от по-малките общини, които не отговарят на условията на проекта и няма да бъдат обхванати от него. Техните представители се интересуваха от възможностите за изграждане и поддръжка на нова ВиК инфраструктура и за потенциалните варианти за финансирането й.

Зам.-министър Крумова отговори на поставените въпроси и изрази готовност да изслушва и занапред всички мнения и предложения на общините относно промяната и подобряването на ВиК инфраструктурата и обслужването в регионите на България.
Областна администрация-Стара Загора