Нови такси за туристи и зрители в Казанлък
Нови такси за туристи и зрители в Казанлък / netinfo


Нови, по-високи такси за различни туристически услуги и посещения на обекти с културно-историческа стойност предстои да приеме на последното си за сезона заседание Общинският съвет в Казанлък. Това става ясно от внесена промяна в общинската Наредба 26 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Казанлък.

Като мотиви за предлганите нови и по-високи цени се посочват направените значителни инвестиционни разходи за изграждане на туристическа инфраструктура, която изисква поддръжка и обновяване. Стремежът за развиване, обогатяване и популяризиране на община Казанлък като туристическа дестинация налага актуализацията на цените на входните такси и цени на услуги, предотавяне от различните културни институти, се казва в доклада, внесен от кмета Галина Стоянова. Според този документ, увеличението на цените е предложено от Консултативния съвет по култура и туризъм на заседанието му от 10 юни т.г.

Целта на предложените изменения е да се увеличат приходите на Община Казанлък и да се генерира ресурс с цел обезпечаване на бъдещото развитие на туристическите обекти.

Според предложените промени, с двойно се увеличава цената за вход в ИМ „Искра" и в новооткрития Музей на розата. На тези места билетът за възрастни става 8 лева в постоянната експозиция на музея и в трезора, а в Музея на розата - 6 лева. От 8 на 20 лева скача пакетната цена за неорганизирани възрастни туристи, които могат срещу тази сума да разгледат постоянната експозиция в ИМ „Искра", копието та Казанлъшката тракийска гробница, Етнографския комплекс и Музея на розата.
Предложението предвижда двойно да се увеличат и входните билети за оригинала на Казанлъшката гробница, като там цената става 40 лева за възрастни. За посещение в копието входът ще бъде 6 лева, ако промените получат одобрението на Общинския съвет. Същите цени се предлагат и за останалите социализирани могили - гробницата на Севт III, "Оструша", Шушманец", „Хелвеция", „Грифони". Пакетната цена за посещение на тези тракийски гробници, намиращи се извън Казанлък, става 20 лева за неорганизиран възрастен турист.
Вносителите обаче са предвили и бонуси за казанлъчани, които всеки последен понеделник от месеца ще могат да посещават тези обекти безплатно. Без такси ще влизат в тях и децата до 7 години.


Съгласно депозираните предложения за промени, се увеличават и цените на блетите за премиерните постановки на театър „Любомир Кабакчиев", съответно по 5 лева за ученици и пенсионери и 10 лева за възрастни.
От следващата година с 5 лева по-скъп да стане и входът за конкурса „Царица Роза". Така зрителите в залата ще плащат вече по 20 лева, вместо 15 досега. Въвежда е и вход за правосотящите- 5 лева.


Променят се в посока нагоре цените на седящите места по време на празничното Карнавално шествие в рамките на Фестивала на розата, които стават 20 лева, а на централната трибуна - 30 лева. За розоберите цените растат от 10 до 20 лева. Снимката с Царица Роза да струва 10 лева със собствен фотоапарат, а с професионален - 20 лева, предлага вносителят Община Казанлък. Двойно скачат и пакетните цени за туристически обиколки, като например тази, наречена „Опознай Казанлък със сърцето си", която включва „Розобер и розоварене" - ритуал в Казанлък, Лъвова чешма, Карнавално шествие, Етнографски комплекс, Художествена галерия плюс 3 къщи музеи към галерията, копие на Тракийската гробница и гробница на Севт III. Досега пакетната цена да се видят тези обекти е била 27 лева, сега се предлага цената да стане 50 лева.


Вход, макар и символичен, ще има вече и в създадения нов Музей на фотографията и визуалните изкустав, открит преди година: 2 лева за възрастни и 1 лев за ученици, студенти и пенсионери.

 

Ако местният парламент на Казанлък проеме новите промени в таксите, те ще влезнат в сила 3 дни след обнародването им, съгласно чл.22, ал. 2, от ЗМСМА.