/ netinfo
Регламентът влиза в сила от 25 май
От 25 май влиза в сила новият Общ регламент за защита на данните – General Data Protection Regulation (GDRP). Въвеждането му забранява фотокопия на личните карти на българските граждани, като изключение се прави за банките, застрахователите, НАП, нотариусите и други специфични длъжности, които изискват събиране на обща лична информация на гражданите.

Facebook добавя нови настройки за защита на личните данни

Това съобщи в Стара Загора Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни, който представи основните моменти в новата правна рамка и необходимите практически стъпки за администраторите, с цел въвеждане в дейността им на новоприетите стандарти за защита и обработване на личните данни.

Данните от личните карти ще могат да бъдат снемани от длъжностните лица, но не заснемани или копирани, обясни още лекторът, който разкри философията и приложението на регламента. Цолов се спря подробно и на защитата на чувствителните лични данни, които не могат да бъдат обработвани от служителите. 

В Стара Загора разясняват защитата на личните данни

Към тях спадат здравен статус, религиозна и партийна принадлежност, сексуална ориентация. Когато се обработват чувствителни данни е необходимо изричното съгласие на притежателя им, подчерта той.

Обработката на събраните лични данни за дадена цел, не дават право те да бъдат обработвани с друга цел, предвижда регламентът. За разлика от стария, по който данните се задържат до безкрайност, според новия всички данни се обработват за някакъв конкретен срок, който зависи от това колко и за какво са потребни те. Целта е да бъдат предпазени потребителите.

Парламентът обсъжда отчет на Комисията за защита на личните данни

Освен това новият регламент дава право на гражданите да оттеглят съгласието си за ползване на личните им данни по всяко време, както и да поискат да бъдат заличени. За тази цел е необходимо администрациите и бизнесът да направят съответните стъпки за въвеждане на изискванията на новия регламент, стана ясно още по време на разяснителната среща.