Наваксват строителството на лот 1 на Марица
Наваксват строителството на лот 1 на Марица / netinfo

Закъснението при изграждането на лот 1 на автомагистрала „Марица" ще бъде наваксано. Това са установили премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на инспекцията на строителните дейности на отсечката Оризово - Димитровград.

До началото на зимата трасето трябва да бъде подготвено за полагане на асфалт, което е планирано за началото на март догодина.

Археолозите са увирили премиера Борисов, че ще освободят трасето до края на август. Закъснението при строителството се компенсира с концентриране на повече работна ръка и техника. В момента на лот 1 работят 250 работници и 135 машини.

До края на юли трябва да започне изграждането на най-голямото съоръжение на отсечката - мостът на „Марица", който ще бъде дълъг 480 метра.

Дължината на новия участък е 31,4 км, а изпълнител е Кооперативно Дружество "Кооператива Муратори & Чементисти - чи. ем. чи. ди Равенна".

Стойността на договора е близо 160 милиона лева. Проектът се финансира по ОП „Транспорт", като 80% от средствата са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС и 20% от националния бюджет.

Отсечката трябва да бъде готова в края на 2013 г.