Коледа
Коледа / ThinkStock/Getty Images
Казанлъчани предпочитат да посрещнат Коледа у дома, но Новата година в Турция, сочи проверка в туристическите агенции в района.

Тези, които могат да си позволяват повече средства за празниците предпочитат Нова година да посрещнат на по-топло място, с добро обслужване и непременно СПА. Подобно удоволствие в България излиза далеч по-скъпо, отколкото в съседна Турция, където могат да се намерят оферти в 5 звезден хотел, за 4 нощувки, с пълен ол инклузив и бонуси с поет транспорт до МОЛ или друга дестинация за около 500 лева общо на човек. Има и други, още по-достъпни оферти, в зависимост от мястото в южната ни съседка, където може да се посрещне Нова година с пакет от 2 или 3 нощувки за суми от около 180 до 300 лева. За същите пари в български курорт престоят е два пъти по-кратък или невъзможен. Затова за поредна година има отлив от тези оферти, особено морските, които съпоставими с тези извън страната, излизат доста солено, при еднакви други условия. 

Модните в последните години дестинации да се посрещне Нова година в Сърбия или Румъния, тази година отстъпва на предколеден шопинг за ден-два до тези страни, вместо за същите пари да се плаща за една вечеря. Констатацията идва на фона на информации от проучвания, които показват, че една четвърт от българите нямат пари, за да си позволят по- богато посрещане на празниците.

Расте интересът към търсене за наемане на вили за празниците, показва още проверката в туроператорските фирми. Предлагането обаче е твърде малко, в сравнение с търсенето, заради изискванията на които следва да отговаря отдавания имот. Често и цената е спънка за мераклиите, тъй като може да стигне и до 4 цифрена сума за три дни, само за наемане. 

Така с всяка година все по-голям хит стават вилите на приятели или познати, в които се събират по-многолюдни компании, като за празничната вечеря се грижат сами.За тези, за които Новогодишното посрещане е уморително и след веселата новогодишна нощ искат да си починат у дома, вариант остава празнуване на ресторант. За Казанлък все още могат да се намерят новогодишни куверти в някои от ресторантите. Цените им са почти миналогодишните, с отражение само на инфлацията, варират от 60 до 92 лева на човек за най-скъпата новогодишна вечеря. Цената е съобразена и с това дали в нeя е включена новогодишна програма или не. 

За разлика от Нова година, когато по традиция стремежът е да се посрещне колкото се може по-пищно и навън, весело и с приятели, заради поверието, че „както я почваш, такава ще ти е“, то Рождество си остава традиционно семейния празник, който масово се посреща на голяма софра у дома.