Мюфтии ще проверяват Коран-курсовете в Манолово
Мюфтии ще проверяват Коран-курсовете в Манолово / netinfo
Районният мюфтия на Хасково хаджи Фаик Мурад изпраща днес проверка в павелбанското село Манолово, която трябва да установи по какви норми и правила се провежда обучението в откритото в местната джамия Коран-училище.

Проверката ще се извърши от неговия заместник Басри Бекир.

Разпоредената от хасковския мюфтия проверка е във връзка с подаден преди два дни сигнал от сдружение “За чиста Розова долина” в казанлъшката прокуратура.

В сигнала се настоява за проверка на разкритото религиозно училище, в което според активисти на сдружението Коранът се преподавал на арабски, учителите били от Саудитска Арабия, а момичетата задължени да носят фереджета.

Според хасковския мюфтия, в случая на ставало дума за турско училище, а за летни Коран-курсове, които вече няколко години подред районното мюфтийство организира в селата от региона.

Общо 17 са те в момента на територията на цялото мюфтийство.

Коран-курсовете са с продържителност два месеца и се организарат с цел изучаване на Корана, което задължително е на арабски, както и за пълноценно ангажиране на децата-мюсюлмани в свободното им време.

Посещаването на Коран- курсовете било по желание на децата и с разрешение на техните родители, каза още мюфтията.

В джамията в Казанлък от няколко години се провеждат такива курсове, които започват в началото на август и продължават до старта на новата учебна година.

За обучението си в тях децата получават специални учебници, издадени от мюфтийствата, с подкрепата на МОН.

Фаик Мурад бе категоричен, че няма задължително изискване момичетата да посещават курсовете с фереджета. Според него в региона нямало преподаватели от Саудитска Арабия, а само завършили ислямски институти в страната.

Подателят на сигнала до казанлъшката прокуратура- Гражданско сдружение “За чиста Розова долина” е регистрирано в Старозагорския окръжен съд на 2-ри май тази година, с основна цел развиване на различни програми и инициативи за съхраняване на зеленото богаство на района.

Името на сдружението нашумя през юни, когато в поредица различни акции активисти на “За чиста Розова долина” се обявиха срещу изсичането на горите от доставчици на дървесина, партньори на дървопреработващото предприятие “Габровница”.

Заедно с активисти на федерация “Зелени балкани” те настояха за затваряне на фабриката, както и за мораториум върху износа на дървесина.