Министърът на енергетиката обсъди бъдещето на Мини Марица Изток със синдикалисти
Министърът на енергетиката обсъди бъдещето на Мини Марица Изток със синдикалисти / Пресцентър

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с представители на синдикалните организации в "Мини Марица Изток" ЕАД, съобщи пресцентъра на министерството на енергетиката.

В разговора участваха и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Андон Андонов, както и председателят на съвета на директорите Диан Червенкондев

"Ще защитим интересите на миньорите - те са гръбнакът на българската енергийна система", обяви министър Петкова по време на срещата.

По думите й всеки получен лев възнаграждение е заслужен от миньорите, а условията на труд са изключително тежки. Въпреки финансовата задлъжнялост в системата на българската енергетика, се търсят варианти дължимите суми да се изплащат на работниците в срок.

Министър Петкова пое ангажимент към синдикалните организации миньорите да получават редовно всички заплати, плащания по трудовия колективен договор, необходимото работно облекло и да се изпълняват дейности по трудова медицина.

По време на разговора министър Теменужка Петкова увери, че няма планове за приватизация на държаните мини. "Търсим варианти за осигуряване на свеж финансов ресурс за закупуване на нова техника и ремонт на съоръженията в "Мини Марица-изток", обясни тя.

Петкова бе категорична, че увеличението на процента на изпълнение на инвестиционната програма на въгледобивното дружество ще повиши ефективността на производствения процес и ще гарантира безопасни условия на труд.

Представителите на синдикалните организации благодариха на министър Петкова за конструктивния диалог, както и за възможността да изложат пред нея всички наболели проблеми на служителите в мините. И двете страни се съгласиха, че за справяне с дисбалансите в енергетиката трябва да се взимат дългосрочни решения, за да е устойчива енергийната система в бъдеще.