Местният референдум за полигон Змейово ще се проведе на 26 май
Местният референдум за полигон Змейово ще се проведе на 26 май / DarikNews.bg, архив

На въпроса „Да бъде ли закрит полигон „Змейово" ще отговарят старозагорци на първия местен референудм. След час и половина дебати в Общинския съвет бе решено той да се проведе на 26 май, а необходимите за провеждането му близо 200 хиляди лева, ще бъдат от резерва на общинския бюджет за местни дейности.

Предложението за провеждането на първия местен референдум внесоха група общински съветници, с основен мотив, че полигон „Змейово" е потенциален замърсител на въздуха на региона, от което страдат десетки години жителите на Стара Загора и няколко села.

На работещия 43 години полигон се извършват само изпитания, а хорската параноя за обгазяването беше манипулирана от кого ли не, заяви пресаташето на полигона Станимира Данева.

За да опровергае официалната позиция на трибуната застана и Цвета Богданова от гражданското движение „За чист въздух над Стара Загора". Заедно с двегодишното си дете тя призова съветниците да бъдат честни и отговорни, да предприемат най-после реални мерки за прекратяване обгазяването на Стара Загора, за да може всеки старозагорец да диша чист въздух.

Местният референдум ще се проведе на 26 май, решиха единодушно заседателите, но Енчо Георгиев, който е дългогодишен член на Районната избирателна комисия и на Общинската избирателна комисия е категоричен, че това практически е неосъществимо. Причината е, че около 70% от състава на двете комисии са едни и същи хора, трябва да се изготвят и нови избирателни списъци.

Местен референдум се произвежда по актуализирани списъци за изборите за общински съветници и кметове, които са различни от избирателните списъци, по които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори. Секционните избирателни комисии за двата вида избори са различни и се назначават от различни органи-РИК и ОИК. Това бяха част от мотивите на кмета Живко Тодоров да бъде предложена дата различна от 12 май, когато ще бъдат проведени парламентарни избори в България. Такова беше първоначалното искане на вносителите на предложението.

Изключително сме доволни от решението на общинските съветници за провеждането на местен референдум, коментираха от гражданското сдружение "За чист въздух над Стара Загора". Въпрос на политическа и административна воля е да бъде изчистен въпроса за практическото му осъществяване.