М.Кунгюн издаде книга
М.Кунгюн издаде книга / Д.Бобева- архив
Лидерът на Националното турско обединение Мендерес Кунгюн издаде книга.

Четивото носи заглавие ” Национално турско обединение”, корицата е с надпис освен на български и на турски език.

На 200 страници в нея са събрани интервюта на Кунгюн, давани за различни медии и свързани с различни етапи и въпроси, третирани от турското обединение.

Сред интервютата и публикациите има отвестниците “Атака”, “24 часа” , “Монитор”, “Политика” казанлъшкият “Седмица”, Труд” “Наблюдател”, “Про Анти”, сайта на “Дарик радио”, “ Всеки ден”, както и такива, направени за турски издания и медии.

Освен статии и интервюта, книгата съдържа и фотоси на Мендерес Кунгюн с негови съпартийци и съратници, с които е основано турското обединение.

Сред статиите, намерили място в книгата на Кунгюн е и тази на пребития преди няколко седмици журналисти и автор в сайта “Опасните новини” Огнян Стефанов.

Неговата публикация, отпечатана в книгата на турския лидер е със заглавие :“ В етническия водопад без пояс и шнорхел”. Статията е публикувана през 2006-та година във в-к “24 часа” .

Статиите от турски автори и публикувани в турската преса в книгата са също на турски език.

Освен публикации в пресата, четивото предлага и становище за сдружението на Кунгюн от представителя на Български Хелзински комитет Красимир Кънев.

Със свои коментари в книгата са намерили място и лидерът на партия “Атака” Волен Сидеров, както и писателят Алиш Саит. Негова е историческата справка за турското малцинство в България.

Книгата предлага и някои европейски документи, касаещи дейността на организацията: Всеобщата декларация за правата на човека, Европейската конвенция, Рамковата конвенция за малцинствата, както и Европейската харта за регионалните и малцинствени езици и Международния пакт за икономически, социални и културни права.

Според лидера на Националното турско обединение, книгата е издадена от УС на Обединението .

Цената на четивото е 11, 99 лева. Тиражът 5 хиляди броя.

Националното Турско обединение бе създадено на 22-ри май 2006-та година от близо 50 представители на турската общност в България, в хижа, в подножието на връх Бузлуджа.

Още в програмните документи бе обявено, че то е продължител на дейността на Националната асоциация на малцинствата в България.

Преди да се саморазпусне, Асоциацията се прочу с националната си подписка, в която се настояваше за изграждане на турски университет в България и признаването на турския език като втори официален.

От създаването си до днес Националното турско обединение не е регистрирано официално като формация в българския обществен живот.

Срещу отказа за регистрация Обединението се жалва чак в Страсбург.