Крадците на обкова на Шипка вече с присъди
Крадците на обкова на Шипка вече с присъди / netinfo

Състав на Районния съд в Казанлък осъди трима от четиримата мъже, които бяха задържани заради кражба на обкова на Вечния огън на храм-паметника "Шипка".

Делото бе насрочено за 11 часа в Районния съд в Казанлък. Обвинението срещу тях бе по член 195 от Наказателния кодекс - за кражба.

Делото приключи със споразумение за трима от мъжете,  наказателното производство срещу един от тях обаче продължава, тъй като той отказа да сключи споразумение.

21-годишният Стефан Митев получи условна присъда от 2 години "лишаване от свобода" с 4-годишен изпитателен срок. Димитър Глухарев, известен в Казанлък като Митко Шкурката е осъден на 2 години "лишаване от свобода", ефективно. Тригодишна ефективна присъда получи 33-годишния Георги Апостолов от Мъглиж.

Тримата се признаха за виновни за кражбата и дадоха съгласие за сключване на споразумение с представителя на Районна прокуратура - Казанлък, одобрено след това и от съдебния състав.

Не е прекратено съдебното производство срещу 31-годишния Деньо Денев, който не сключи споразумение, което на практика означава, че срещу него съдебният процес продължава.

Както вече е известно, четиримата задигнаха в края на февруари листове медна ламарина, представляващи обкова на Вечния огън на връх Шипка, част от Националния паметник-музей "Шипка-Бузлуджа".

Казанлъшката полиция залови бандата при повторен опит за кражба от паметника "Шипка". Откраднатите ламарини бяха намерени в пункт за отпадъци на територията на Пловдив.