Консултират без пари жертви на насилие
Консултират без пари жертви на насилие / DarikNews.bg, архив

Юристи от „Зонта клуб" Стара Загора ще консултират на 26 и на 27 ноември на бул. „М. М. Кусев" 35 безплатно жертви на домашно насилие. За втора поредна година от клуба работят по този проблем в нашето общество.

Данните сочат, че всяка трета жена у нас е била жертва на домашен тормоз, а само за тази година в Районния съд в Стара Загора са заведени 28 дела. Помощ търсят предимно жени преди развод, оказва се, че насилниците са хора, които имат различен статус в обществото. За съжаление все още жертвите не търсят професионална помощ, предпочитат да търпят с десетилетия упражнявания тормоз. Ефикасни и бързи са мерките срещу насилниците, обясняват юристи и призовават потърпевшите да не се страхуват, а да завеждат дела в съда.

Дните на отворените врати, в които ще има безплатни консултации, са част от кампанията срещу насилието, която стартира на 25 ноември и ще продължи до 10 декември.

На 25 ноември от „Зонта клуб" организират кръгла маса по темата, на която са поканени представители на всички институции, които са ангажирани с проблема и работят активно с жертвите на домашно насилие.