/ Община Стара Загора
Община Стара Загора все още не е получила официалното становище на „Информационно обслужване” за пробива в електронната система за прием в детски и учебни заведения, при който бяха източени данните на над 230 хиляди старозагорци.

Съмнение за пробив спря временно електронната система за кандидатстване в детските и учебните заведения

Общината е ползвател на техния софтуер, който е бил пробит. Всички отговори, които трябва да се дадат са от тяхна страна и очаквам това да стане възможно най-бързо.

Проблемът е достатъчно общественозначим и ако някой е успял да пробие системата те трябва да отговорят защо и по какъв начин ще преодолеят проблема. В противен случай изглежда несериозно”, коментира кметът Живко Тодоров.

Компютърният специалист, който демонстрира как се точат лични данни Петко Петков бе задържан за едно денонощие. Според кмета Тодоров „действията му не са правилни. Смятам, че не е редно някой да придобива лични данни на старозагорци, дори и да е с цел демонстрация.

Киберсигурност 0: Милиони използват 123456 като парола в интернет

Общината не е следствен орган. Има институции, които трябва да се произнесат, ние сме ползвател на софтуера на „Информационно обслужване”, но вината за пробив не е наша, а на държавната фирма”, допълни кметът Тодоров.

Той посочи, че веднага след демонстрацията на Петко Петков в интернет пространството, се опитал да разговаря с него. „Не получих обаче отговор. До сега той не е сигнализирал за нередност в системата. Не мога да коментирам действията му”.
 
От 26 юни бе спрян временно достъпът до електронната система за подаване на документи за прием в детските и учебните заведения в Стара Загора заради пробив.