/ iStock/Getty Images
Милиони хора използват лесно разбираеми пароли за защита на информация в интернет, установи британско проучване. Анализът е направен от Националния център за киберсигурност в Обединеното кралство (NCSC). Според него 123456 е най-широко използваната парола при разбити банкови сметки.
 
Проучването помогна да се открият пропуските в киберзнанията, които могат да поставят хората в опасност от експлоатация и кражби.

Как да си направим непробиваема парола?

Според NCSC хората трябва да подредят три случайни, но запомнящи се думи, за да имат силна парола.
 
За първото си киберпроучване Центърът анализира публични бази данни за нарушени сметки и електронни адреси, за да види кои думи, фрази и цифри са най-често използвани от потребителите в интернет.

iStock/Getty Images

Начело на списъка е 123456, който се явява парола в повече от 23 милиона случая. Вторият най-популярен низ, 123456789, не е труден за разбиване, а в челната петица се нареждат пароли като "password" и 1111111. Най-често използваното име в паролите е Ашли, следвано от Майкъл, Даниел, Джесика и Чарли.
 
Най-глупавите пароли, които използваме в интернет

Сред футболните отбори от висшата английска лига, използвани като пароли, които могат да се отгатнат лесно, Ливърпул са "шампиони", следвани от Челси.
 
"Хората, които използват добре познати думи или имена за парола, поставят себе си в риск да бъдат хакнати", каза д-р Иън Леви, технически директор на Националния център за киберсигурност в Обединеното кралство. "Никой не трябва да защитава ценни данни с нещо, което може да се предположи, като първото им име, любимият им футболен отбор или любима група", каза той.
 
Паролите в интернет скоро ще бъдат спомен от миналото

Проучването установи, че 42% от хората очакват да загубят пари в онлайн измама и само 15% заявяват, че знаят достатъчно, за да се защитят онлайн, съобщи Би Би Си. Изследователите съобщават, че по-малко от половината от запитаните потребители на онлайн услуги са използвали уникална, труднодостъпна парола за основния си имейл акаунт.

iStock/Getty Images

Експертът по сигурността Трой Хънт, който поддържа база данни с информация за хакнати акаунти, признава, че изборът на добра парола е "най-големият контрол", който хората могат да упражнят за онлайн сигурността си. "Позволявайки на хората да знаят кои пароли са широко използвани, трябва да накараме потребителите да вземат по-добри решения", категоричен е той.
БГНЕС