Кметът: Необходими са разумни разговори и разумни искания по казуса „Бедечка”
Кметът: Необходими са разумни разговори и разумни искания по казуса „Бедечка” / DarikNews.bg

Ако Общинският съвет приеме предложението на кмета Живко Тодоров за промяна в Общия устройствен план, която касае парк „Бедечка", ние сме готови да се срещнем със собствениците на терени и да им предложим замяна с апетитни общински имоти. Това обеща зам.-кметът Йордан Николов. По информация на администрацията собствениците на около 200 декара земи са 83-ма.

Кметът за пореден път обясни, че е важно да се защити интереса на града и на старозагорци. „Оставам с впечатлението, че целта на някои от собствениците е печалба, а не връщането на земи. Коментират се фантастични обезщетения, имотите стрували около 60 млн. евро, цената на един квадрат земя била 200 евро. Аз не знам по кои цени се правят тези сметки, при условие, че в момента строителството в Стара Загора върви по 350 евро на квадрат?", коментира кметът.

Той потвърди, че изходът от казуса са разумните разговори с разумни искания към общината. „Ако назад в годините е имало несправедливост към собствениците, тя трябва да бъде възстановена, но не може някой да иска това да бъде сделката на живота му. Има варианти, стига да има воля и от двете страни".

От администрацията потвърдиха, че разрешение за мирното шествие в сряда от 18 до 20 часа са получили единствено екозащитниците. Все още не е уточнено кога ще бъде акцията на собствениците на земи в парк „Бедечка".

Кметът Живко Тодоров ще внесе за разглеждане в Общинския съвет предложение за запазване на парк „Бедечка". Общинският съвет трябва да гласува по време на сесията на 31 януари разрешение за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план /ОУП/, като така ще се защити обществения интерес за запазване на парка при граници: ул. „Августа Траяна" на юг, алеята на предприятие „Труд" на север, ул. „Иван Вазов" на запад, ул. „Хан Тервел" и пътя за с. Люляк на изток.
В предложението до Общинския съвет се казва, че е много тревожен фактът, че в изградените и много посещавани големи паркове, като парк „Бедечка", са налице реституирани частни имоти. С последната актуализация на Общия устройствен план, там вместо парк и зона за отдих е предвидено цялостно застрояване от ул „Христина Морфова" - на север, до алеята към предприятие „Труд", до ул. „Августа Траяна", а на север от нея за смесено обществено и делово обслужване и жилищно строителство. Така практически паркът се унищожава в голямата си част, като застрояването се доближава много до езерото „Загорка", голяма е вероятността ценните растителни и животински видове от екосистемата на река Бедечка да изчезнат. Това са само част от мотивите на кмета Живко Тодоров, за да застане зад каузата да се спаси паркът.

„Идеята на кмета е с отчуждаването на имотите ни да бъде смъкната цената им. Затова настояваме в рамките на един месец собствеността ни да бъде заменена с общински имоти или да ни бъде платена. Не сме против гражданското движение, което защитава „Бедечка", коментираха някои собственици на земи в парка.

Защитниците на парка пък разпънаха палатка пред общината, за да информират старозагорци за гражданското шествие, което тръгва от парк „Александър Стамболийски" (Алана) в сряда от 18 ч. Те призовават гражданите на следващия ден да бъдат и в залата на Общинския съвет, където ще се решава съдбата на парка. Ще държим общината да изпълни исканията ни, както и сроковете - до две седмици да започне почистване на парка, а до три месеца да светне. Да се спре незабавно сечта в парка. Категоричен съм, че зад нас не стои никой. Нека да погледнат, какво сме свършили за шест месеца - това, което те не свършиха за 10 години. Предложихме им да се включат в почистването. Като са толкова загрижени за имотите си, защо отказаха.? Не можем да продължаваме да живеем в свърталище на бездомници и нерегламентирано сметище.", бе коментарът на е Йордан Йорданов от защитниците на парк „Бедечка".