/ netinfo
Вече две години членове на Ротари клубовете в София и страната, психолози от Института по психология към МВР и преподаватели от Нов български университет работят по проект за изкореняване на агресивното поведение на пътя.

Чрез образование още от ранна ученическа връзраст, впоследствие и в гимназиалния курс, те целят да изградят у младите хора толерантност и неагресивни поведенчески модели като участници в пътното движение.Наред с другите предприети от държавата мерки, това трябва да ограничи в бъдеще броя на жертвите и ранените по пътищата на България и да ни доближи до целта, поставяна днес от развитите страни в Европа – т.нар. Визия нула (Vision Zero),  която трябва да сведе максимално близо до нулата броя на загиналите на пътя към 2050 г.

Политиката „Визия нула“ стои на позицията, че нито един човек не бива да загива, когато ползва пътнотранспортната система. Човешкият живот и здраве са от първостепенно значение и имат приоритет пред мобилността и другите цели на системата за движение по пътищата.

Културата за безопасно участие в движението по пътищата трябва да се приема като част от големия проблем – култура за здравословен начин на живот. Това е и една от новите насоки в Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на България.

Проектът на Ротари клубовете „Дай път на живота!“, който в края на май 2018 г. стартира и образователна кампания под същото название, се цели точно в тази досега неразработена ниша: намаляване броя на жертвите и ранените на пътя чрез въвеждане на иновативно обучение в българските училища.

Тази образователна програма е насочена към формиране на неагресивно и толерантно поведение у младите хора като днешни спътници в колата и утрешни шофьори. Партньорите в кампанията – експертите психолози от Института по психология към МВР, разработиха три иновативни учебни помагала, в които се използват интерактивни модели на обучение като се моделират жизнени ситуации, използват се ролеви игри и съвместно се решава даден проблем.

Две от разработените програми са насочени към ученици от 3 до 5 клас и младежи на възраст 16-18 години от гимназии и средни професионални училища като те са придружени от видеоклипове, анимационни и документални филми, създадени в партньорство с преподаватели и творци от Нов български университет.

Третата програма е за обучение на самите обучители – учители от различни краища на страната, педагогически съветници, психолози и членове на Ротари клубовете у нас. Тя стартира със семинар в Кюстендил /на 7 и 8 ноември/, по време на който бяха обучени 31 специалисти като овладените от тях умения и нов опит ще бъдат приложени впоследствие при работата им с ученици от целевите групи.

Вторият семинар ще се проведе на 21-22 ноември в хотел „Извор“, Старозагорски минерални бани, с участници от Пловдив, Стара Загора, Бургас и Ямбол. Начало: сряда, 11,30 часа. Семинарите се провеждат в партньорство със синдиката на българските учители, ръководен от Янка Такева, и с участието на представители на Министерството на науката и образованието.

Зам. министърът на образованието Таня Михайлова, която откри първия семинар в Кюстендил, информира, че от миналото лято МОН е започнало работа по нови образователни програми за безопасност на движението.

„Спазването на правилата, възпитанието в толерантност и зачитане правото на другия е изключително важно. Нашата задача е да развиваме при младите хора социални умения и гражданска позиция.“ Тя изрази убеждението си, че това ще доведе до по-малко празни класни стаи и деца, пострадали от катастрофи или останали без родители.„Идеята е да се въздейства на родителите чрез младите хора, които ще бъдат обучени в нови поведенчески модели и социални компетентности”, допълва я председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Христо Михайловски от Ротари клуб-София, който е инициатор и ръководител на кампанията „Дай път на живота!“, подчерта, че тя има дългосрочен, петгодишен хоризонт на изпълнение, в края на който трябва да има видима промяна в черната статистика за пътно-транспортните произшествия у нас.
 
Образователната кампания „Дай път на живота” се реализира в рамките на Проект за намаляване на жертвите и ранените по пътищата в Република България, осъществяван по инициатива на Ротари - София в партньорство с Институт по психология към МВР, отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР, Нов български университет. Спомоществовател на кампанията е застрахователно акционерно дружество „Далл Богг: Живот и Здраве“.