Избират между две почистващи фирми
Избират между две почистващи фирми / DarikNews.bg

Двете фирми, които участват в обществената поръчка за поддържане на чистотата в община Стара Загора, продължават напред. Преди дни ВАС отказа да се съгласи с желанието на администрацията да бъде обявена нова обществена поръчка, обясни ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Процедурата по обществената поръчка бе открита с решение от 7 ноември 2013 г.

„Нелсен чистота" и „Грийн партнърс" са двете фирми, които участват с ценови предложения и предполагам че, в най-скоро време ще изберем постоянна почистваща фирма, добави зам.-кметът Николов.

В края на януари обществената поръчка за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата в община Стара Загора, бе прекратена. „Въведеното изискване към фирмите да имат поне един договор за почистване на община с поне 140 000 души население през последните три години, ограничава кандидатите. Така се дава шанс на монополистите. Предстои да обявим нова процедура", коментира тогава пред Дарик Николов. На 5 март Комисията за защита на конкуренцията уважи жалба на бившия концесионер по чистотата в Стара Загора „Нелсен Чистота", с която бе поискана отмяна на решението на общината да бъде спряна обществената поръчка за нова сметопочистваща фирма. Според Комисията поставеното изискване за наличие на поне 1 договор с предмет, сходен с предмета на поръчката за население над 140 000 жители, съответства изцяло на спецификата на предмета на обществената поръчка. В случая възложителят е обосновал решението си с аргумента, че общините с население над 140 000 души са едва 8 на брой, което ограничава участието на лица, които имат потенциал да изпълнят обществената поръчка, но не са изпълнили договори с такъв обем.

За първи път от 15 години насам бе преустановена практиката парите за почистване да бъдат увеличавани всяка година-от 2 млн. лв. през 1998 година, заплащането на фирмата изпълнител е нараснало на 6 млн. 800 хил.лв. през 2010 година. През октомври миналата година съветниците гласуваха по-ниска план-сметка. В момента общината се почиства временно от фирма „Зауба".