класна стая училище
класна стая училище / iStock/Getty Images
Учебната година ще завърши електронно, няма да бъде удължавана, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване.

Датите за провеждането на зрелостните изпити ще са на 1 и 3 юни. Началото на изпитите ще бъде в 9 часа.

Матурите пожелание ще бъдат на проведени на 2 и 4 юни. На 2 юни сутринта ще са изпитите по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта - биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед - английски език. Допълнителните изпити ще започват в 8.00 и 14.00 часа.

Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.

В зрелостния по български език и литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов. 

Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война.

От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици.

От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони.

Държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория са на 5 юни, но директорите на училищата могат да определят нови дати за изпита за придобиване на професионална квалификация по практика.

Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, с което завършилите средно образование ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина. 

Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще са на 15 юни по български и литература, и на 17 по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.

От изпита отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.