/ Министерски съвет
Учебната година няма да бъде удължавана. Тя трябва да завърши електронно, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване.

„Направили сме така, че годишните оценки да могат да се оформят само с 2 оценки за срока“, каза образователният министър Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет.

Датите за провеждането на зрелостните изпити ще са на 1 и 3 юни -12 дни по-късно от първоначалните дати. Матурите по желание ще бъдат на проведени на 2 и 4 юни. На 2 юни сутринта ще са изпитите по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед по математика, история и цивилизация, и география и икономика. На 4 юни сутринта - биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед - английски език. Допълнителните изпити ще започват в 8.00 и 14.00 часа. Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.

Държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остават за 5 юни, но директорите на училищата могат да определят нови дати за изпита за придобиване на професионална квалификация по практика.

Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, така че завършилите средно образование ще могат да кандидатстват за висши училища в България и чужбина. 

Началото на изпитите ще бъде в 9 часа, с час по-късно от първоначално обявеното време за започване на матурите. 

В зрелостния изпит по български език и литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов. 

Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони.


"Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме и 2 седмици грипни ваканции, така се равняваме на 22-ата седмица. Това не означава, че няма да има материал от периода на електронното обучение“, подчерта образователният министър. 

Националното външно оценяване за учениците след 7 клас е на 15 юни - по български и литература, и на 17 юни - по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.

От изпита по български и литература отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.„Неразделни“ на Пенчо Славейков и „Заточеници“ на Пейо Яворов също отпадат от темите за националното външно оценяване. 

Във въпросите няма да бъдат включвани въпроси и за сложно съставно изречение и сложно смесено изречение. 

По математика няма да се включват задачи за неравенства и успоредници. 


„За седмокласниците, които в момента на изпита са в карантина, ще се осигури възможност за полагане на изпита след провеждане на PCR-тест предходния ден или 36 часа предварително и след отрицателен резултат те ще положат изпитите си в отделно помещение. Към онзи ден те бяха 14 деца.“, уточни Красимир Вълчев. 

Няма да се допуска струпване на ученици и родители преди и след изпитите. В залите ще бъдат допускани по десет деца, квесторите ще бъдат по-малко, като се предвижда в зала да има по един квестор, а не както досега - по двама.

Предлага се тази година националното външно оценяване след 4-ти и 10-и клас да не се провежда.
 
 
НА ЖИВО ОТ МС: Брифинг на образователния министър Красимир Вълчев

НА ЖИВО ОТ МС: Брифинг на образователния министър Красимир Вълчев

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 4 май 2020 г.