И Христо Мутафчиев уважи „Златната липа”
И Христо Мутафчиев уважи „Златната липа” / Петър Богоев

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев стана поредното голямо име, което уважи дебютното издание на международния филмов фестивал „Златната липа". Фестивалът се провежда от 1 до 5 юни в Стара Загора, а като част от извънконкурсната програма бе показан последният филм с участието на Христо Мутафчиев - „Миграцията на паламуда".

Актьорът бе придружаван от една от новите звезди в родното кино - Владимир Зомбори и обра овациите на публиката, уважила прожекцията на „Миграцията на паламуда".

„За съжаление, „Миграцията на паламуда" беше последен филм за моя колега и приятел Велко Кънев. Той можеше да бъде последен и за мен. Днес съм щастлив, че имам възможност да бъда част от първото издание на новия форум за европейско кино „Златната липа", коментира Мутафчиев.

В компанията на директора на фестивала Магдалена Ралчева актьорът се срещна с кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Тримата разговаряха за очакванията и перспективите пред кинофестивала „Златната липа" и за значението на новото българско кино в него.

Желанието на община Стара Загора и на организаторите на фестивала е да се работи за разгръщането и популяризирането на европейското кино. Българските актьори и българското кино, което е във възход през последните няколко години, пък ще имат още един форум да мерят сили с колегите си от други европейски държави, стана ясно след тристранната среща.