/ iStock
Фестивалът започва на 12 май и ще продължи до 11 юни
Традиционният „Фестивал на розата“ в Казанлък започва на 12 май и ще продължи до 11 юни. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на Община Казанлък, организатор на празничната програма. Тази година предстои пъстра палитра от събития под мотото „Приятелство в рози“.

Празникът на розата в Казанлък е първият в България и има над 115 годишна традиция. През последните десетилетия традиционният тридневен празник се превърна в в продължаващ повече от месец фестивал на таланта, изкуствата и красотата с многообразна културна програма за гостите и жителите на Казанлък, налагащ своето име у нас и по света като Фестивал на розата. Той е посветен на казанлъшката маслодайна роза и се организира ежегодно от средата на май до средата на юни.

iStock

Началото на тазгодишната празнична програма поставя тържествен концерт по повод 120-годишен  юбилей от създаването на туристическо дружество „Орлово гнездо“, а на следващия ден ще се състои едно от емблематичните за празника събития – 54-то издание на конкурса-спектакъл „Избор на Царица Роза“. Водещ ще бъде Руслан Мъйнов, а спектакълът ще завърши със светлинно шоу с дронове.

БГНЕС

Изборът предвижда представяне на претендентките в три кръга - спортно-елегантен, фолклорен и с официални вечерни рокли. В момента всички участнички в конкурса преминават обучение по програмата „Пътят към Короната“, която усъвършенства тяхното сценично поведение и познания за популяризиране на Казанлък пред България и света.  Вечерта ще завърши със светлинно шоу, поздрав за новоизбраната Царица Роза 2022.

По традиция жителите и гостите на града ще могат да станат свидетели на ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“, представящи един от основните отрасли на региона. Ще се състои и 21-то издание на търговското изложение на виното розе ROSE WINE EXPO, както и парфюмерийно изложение „С аромат на роза“.

iStock

На 21 май тържествено ще бъде отбелязана 100-годишнината от откриването на жп гара Казанлък, а на Деня на българската просвета и култура 24 май на площад „Севтополис“ ще се състои празник на казанлъшките абитуриенти „Ново начало“, който ще завърши с концерт на известната българска група „Остава“.

В програмата неизменно намира място и българският фолклор. Тази година жителите и гостите на Казанлък ще станат съпричастни на 15-то Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, в което всяка година участват танцови състави от цялата страна. Ще се състои и националното надиграване за деца „За ръчица“.

iStock

На 1 юни е организирано „Празнично утро“ по случай Деня на детето. Тогава гостите ще могат да видят „Принцеси на розата“ и да се разходят по Улицата на занаятите. На следващия ден ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност към Христо Ботев и загиналите за свободата на България, а вечерта е предвидена тържествена заря-проверка. 

На 3 юни за Празника на Казанлък ще бъде отслужен тържествен водосвет за благоденствие и ще се състои официалната церемония по издигане на знамето на града. Тогава ще бъде и спектакълът по коронясване на Царица роза 2022, а вечерта ще завърши с празничен концерт на Владимир Ампов – Графа.

В програмата са включени няколко изложби – „Цветни послания от Казанлък“ на местни художници, „Магията на розата“ на унгарския фотограф Бахгет Искандер, моден пърформанс-изложба на доц. д-р Мариана Гемишева, десето юбилейно издание на международната изложба „Мини принт“ под надслов „Съвременна малка графика – Казанлък 2022“, както и самостоятелна изложба с графики на Дебора Чапман от Канада.

В парк „Розариум“ ще има изложба с конкурсен характер на български хляб и традиционни ястия „Хлябът на българина“.

iStock

„Празник на розата 2022“ включва и традиционните спортни инициативи – планинското състезание по бягане и колоездене „Спици и бодли“, маратон „Розова долина“, състезание по колоездене за Купата на Община Казанлък „Долината на тракийските владетели“, както и зрелищно шоу с мотори на мото клубовете в района. Казанлък ще бъде домакин и на Национален открит турнир по спортни танци за Купа България.

На 5 юни ще се състои празничното карнавално шествие в центъра на града, чието мото е „Усмивки и цветя“. Вечерта ще има юбилеен гала концерт на Даниел Трингов – цигулка и Сифей Уен – виолончело. 

Организаторите си запазват правото за промени в програмата, уточняват от местната администрация. 
 
БТА