Футболистка от ЖФК „Берое” замина на мисия в Афганистан
Футболистка от ЖФК „Берое” замина на мисия в Афганистан / DarikNews.bg

Пета рота от 21-вия български контингент за участие в операция на международните сили за поддържане на сигурността в Кабул бе изпратена с тържествен военен ритуал в Стара Загора.

За Афганистан заминават 165 рейнджъри, 16 от които са жени.
Сред дамите рейнджъри е и лявото крило на женския футболен отбор „Берое" редник Тина Орешкова. За футболистката, която рита втора година с фланелката на зелено-белите, това е втора задгранична мисия. Първият път била в състава на охранителна рота в Босна.

90% от състава контингента вече има опит зад граница .
Командир на ротата е капитан Станислав Годинов. Националният командир на контингента полк. Петко Маринов получи сертификат за участие в мисията от началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, който даде висока оценка за подготовката на участниците в операцията.

„По данни на изпитващата комисия, по данни на командването на бригадата и на сухопътни войски този контингент се е представил значително по-добре от предишни контингенти", заяви генералът.
При подготовката на рейнджърите за първи път са използвани специални боеприпаси - гумени куршуми за реална симулация на раняване с бойно оръжие.

„Това е една много реална симулация за това какво би следвало и всеки един от нашите военнослужещи си прави аналогия какво ще се случи, ако има попадение на истински куршум. Това се практикува в западните армии и го въвеждаме сега при нас", обясни генерал Симеонов.

Контингентът е въоръжен със старите руски автомати „Калашников", но част от снайперите са подменени с нови образци.

В следващите шест месеца ротата ще охранява летището в Кабул.