э
э / ThinkStock/Getty Images
Личните лекари ще могат да издават от днес електронни рецепти и направления, след като чуят оплакванията на пациентите си по телефона – без да ги преглеждат в кабинета си. Така ще се намали струпването на хора в коридорите на болниците, хартиените рецепти ще бъдат издавани паралелно още известно време.

Пациентите трябва да продиктуват в аптеката трите си имена и ЕГН. Преди дни обаче фармацевти предупредиха, че системата може да заработи най-рано след месец заради софтуера.

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни преди дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

На 16 декември Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти.