/ Държавна опера-Стара Загора
Държавна опера-Стара Загора представя „Макс и Мориц“, съобщиха от Операта. Диригентът и преподавател в НУМСИ “Христина Морфова“ Красимир Къшев възстановява една от любимите постановки за деца от проф.Александър Йосифов.

Какво, къде, кога в Стара Загора

Ще видите спектакъла отново на сцената на Операта на 4 февруари, а представлението ще е специално за учениците от 4 ОУ“Кирил Христов“. С премиерата на 14 април 2014 г. на „Макс и Мориц“, оперета за деца, Държавна опера-Стара Загора отбеляза 50 години творчески път на проф.Александър Йосифов - почетен гражданин на Стара Загора от 2000 г., автор на две произведения, написани специално за Операта в Стара Загора - оперите за деца „Тошко Африкански“ и „Робинзон Крузо“. На сцената тук са поставяни неговите „Д-р Охболи“, „Вълкът и седемте козлета“, „Чудните приключения на Пинокио“, „Патиланци“ - за малките зрители. И още - операта „Хан Крум Ювиги“ и „Завръщане при началото“-опера-оратория.

Държавна опера-Стара Загора

Режисьор на „Макс и Мориц“ е проф.Румен Нейков /директор на Операта в Стара Загора в периода 1994-1998 г. Забавната операта по либретото на Банчо Банов е поставена в Града на липите през 1995 г. от Огнян Драганов. Сценограф и автор на костюмите на „Макс и Мориц“ е Антония Попова, участват и възпитаници на Детско юношеска школа за опера и балет.

В главните роли в спектакъла ще видите талантливи ученици от НУМСИ “Христина Морфова: Полина Пчеларова и Виктор Иванов в ролята на Макс. Гергана Тодорова и Кристиян Данчев в ролята на Мориц, Йордан Петев в ролята на Учителя по музика и Димитър Драгиев в ролята на Учителя по рисуване.

С песните на Стинг в операта

Бивши възпитаници на Музикалното училище, сега студенти в НАТФИЗ - Иван Петров и Маргарита Лъчезарова ще видим в ролите на писателя Буш и на Грета - съдържателка
на ресторант.


В спектакъла участват още и студенти от НМА „Проф.Панчо Владигеров“ от класа по оперна режисура на Огнян Драганов - Габриела Русева - Грета - бивша възпитаничка на НУМСИ, Ана Балджиева - Макс, Мария Магдалена Недкова - Мориц, Стоян Буюклиев - Учител по музика.

Канят децата на космическо музикално пътешествие в Операта

В спектакъла участват солисти на Държавна опера-Стара Загора - Нина Димитрова - Грета, Иван Кабамитов - Писателя Буш, Петър Янкулов и Евген Сурмиевич - Бок, Игнат Желев - Хлебаря. Участват и деца от ДЮСОБ“Маргаритки“ и ученици от балетните класове на НУМСИ“Христина Морфова“ с преподавател Кремена Костова.

Автор и илюстратор на литературното произведение „Макс и Мориц“ е писателят-хуморист Вилхем Буш (1832-1908). През 1858 г. Буш публикувал своите първи карикатури, но известен

Представят отново "Бохеми" на наша сцена

Историята за Макс и Мориц са всъщност 7 забавните пакости на двамата „хулигани” Макс и Мориц в стихове. Допълнени и дописани в оперетата, пакостите напомнят за времето, когато децата играеха навън, а не пред компютрите.

Комично и забавно, представлението завладява публиката и оставя желанието в малките зрители да се забавляват, както някога техните родители. Естествено, оставя и поуката, че може да си палав, но всичко трябва да си има мярка и трябва винаги и много да се внимава.