Държавата ще поиска от Брюксел да удължи работата на ТЕЦ Брикел
Държавата ще поиска от Брюксел да удължи работата на ТЕЦ Брикел / БГНЕС

Държавата ще поиска от Брюксел да удължи работата на ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово, собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Това стана ясно след среща на Ковачки с екоминистъра Нона Караджова, с икономическия министър Трайчо Трайков и със синдикати. Предприятието трябваше да спре работа на 1 септември, тъй като не е изпълнило изискванията за изграждане на сероочистващи инсталации.

На срещата бизнесменът Христо Ковачки е поел ангажимент, че ще направи необходимите инвестиции, за да изпълни екоизикванията. България ще поиска отговор от Брюксел дали може да предостави безплатно на ТЕЦ "Брикел" квоти за емисии парникови газове от държавния резерв за нови инсталации, за може дружеството да продължи работа.
Министър Нона Караджова не отрече, че Еврокомисията може да сметне това за държавна помощ и да санкционира държавата.

Топлоелектрическата централа край Гълъбово вече е изчерпала отпуснатите й от екоминистерството 20 хил. часа работа със сегашните инсталации, които не отговарят на екологичните изисквания. На срещата с министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков собственикът на ТЕЦ-а Христо Ковачки се е ангажирал до март 2012-та година да инвестира 38 милиона евро в сероочистващи инсталации, обясни министър Трайков: „На въпроса ми защо чак сега, след като е имал толкова време, господин Ковачки каза, че от предишното правителство са му били обещали, че ще осигурят отлагане на ангажиментите с една-две години, което никога не се е случило".

Ковачки е обещал да учреди и банкова гаранция в целия размер на инвестицията. Министър Трайков обаче отказа да коментира при какви случаи гаранцията ще се задейства.

Екоминистърът Нона Караджова обясни, че за да бъде удължен животът на „Брикел", страната ни трябва да поиска разрешение от Брюксел да даде безплатно на ТЕЦ-а 3 милиона и половина квоти за вредни емисии. Ако Еврокомисията откаже, ще се наложи квотите да бъдат купени от държавата или от оператора.

„Държавата трябва да купи квоти в размер на минимум 50 милиона евро, за да ги предостави на „Брикел", а тъй като няма да е справедливо да не се предоставят и на други предприятия, трябва да се направи тази същата стъпка и за други предприятия, а някой трябва да плати тази цена. При всяко положение ще е обществото като цяло", заяви още Караджова.

От КНСБ и КТ „Подкрепа" настояха ТЕЦ „Брикел" да продължи да работи. Синдикалистите коментираха, че в предприятието работят над 2 хиляди души. Според тях повече от 10 хиляди заети във въгледобива могат останат без работа, ако спрат работа големите горивни инсталации.