Днес празнува Крън
Днес празнува Крън / Dariknews.bg,архив

Най- новият град в България - Крън, празнува днес.

Празникът на града е и храмов, отбелязван още от 1866 година, когато е създаден и православният храм в селището, носещ името на Свети Архангел Михаил. До 21 декември 1906 година селището носи името Хасът.Град Крън е обявен за такъв с Указ на президента на Република България от окотмври 2011 година. Градъте носи името на важна крепост и селище от Средновековието, което е било център на Крънското десподство, към ъм което принадлежали земите на днешните общини Павел баня, Казанлък, Гурково, Николаево. В края на XIII и началото на XIV век тук управлява деспот Елтимир, който е брат на цар Георги I Тертер. След падане на страната под турско владение, част от завзелите крепостта турци, остават да живеят в селото.

В Крън е създадено и едно от първите читалища в страната, „Орало", през 1885 година от опълченеца дядо Недю Гюдюлев и негови съмишленици.

Днешният си храмов и градски празник Крън посреща с над 30 родени бебета от началото на годината до днес, обновена централна част, нов парк и преизбран за трети мандат кмет- Теменужка Люцканова.

Празничната програма започна с тържествена света литургия в храма на Крън „Свети Архангел Михаил", отслужена от свещеник константин. Специално за децата на Крън е и опознавателният спектакъл „Светофарът" на Общинския театър в Казанлък. Над 80 деца, възпитаници на ОДЗ „Лилиля" и на местното училище „Св. Климент Охридски" ще участват в празничната програма. След обед празникът продължава с програма на самодейци от читалището в Крън, както и с концерт на народния певец Тодор Кожухаров и оркестър „Южни ритми". Кулминацията на празника е специалната тропаница - концерт на кукерите от село Победа, хора и ръченици на площада .