Длъжници плащат след обаждане от НАП
Длъжници плащат след обаждане от НАП / НАП

Шест от десет граждани са платили задълженията си от невнесен в срок данък върху доходите на физическите лица. Плащането е станало след обаждане на служители от информационния център на НАП.

В рамките на седмица след проведените разговори длъжниците са направили проверка в Офиса на НАП в Стара Загора и от неплатени 15 657 лева в хазната вече са постъпили 11 860 лева.

Новата практика при събирането на по-малки дългове към бюджета, при които разходите по принудителното изпълнение са равни или превишават стойността на вземането на държавата, се прилага от началото на годината.
В тези случаи обаждането от колцентъра на НАП спестява значителни средства от разходите по изпращане на покани, работни заплати на публични изпълнители, както и значително съкращава времето за уведомяване на длъжника.

От НАП предупреждават, че са зачестили телефонните измами на хора, които се представят по телефона за служители на „Агенция за плащания" или директно за служители на НАП. Всички плащания към Агенцията за приходите са само по банков път, а служителите НАП не могат да поискат плащане в брой.