Директорът на операта настоява за лична среща с министъра на културата
Директорът на операта настоява за лична среща с министъра на културата / Община Стара Загора

За лична среща с министъра на културата Вежди Рашидов настоява директорът на старозагорската опера Петко Бонев. "До този момент не съм се виждал с министъра. Исках да му обясня лично защо се стигна до ситуацията с натрупаните задължения, както и колко уникален и особен театър сме.

Опитах на няколко пъти да си уредя подобен разговор, но не се получи. Разчитам на съдействие от страна на председателя на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов", обясни Петко Бонев.

Според финансовия директор на културната институция Мария Иванова задълженията към този момент са около 400 000 лева. "Разговарях преди дни с Министерството на културата. Заявиха ми, че към края на тази седмица ще има конкретна информация за точната сума, защото тогава ще са готови разчетите. Сумата обаче е в този порядък", обясни тя.

Мария Иванова разкри, че към 5.09.2013 г., когато е възстановена на работа, задълженията на Операта са били в размер на 735 000 лева.

"В края на годината сумата бе намалена на 565 000 лева. В началото на 2014-а получихме по програма на Министерството на културата 200 000 лева, с които погасихме част от задълженията си и сумата спадна на 365 000 лева. В последствие от Министерството промени съотношението в методиката на финансиране, което ни донесе задължение от още 180 000 лева.

За да избегнем това средната цена на билетите ни би трябвало да бъде 25,60 лева, а тя е 7 лева", допълни още Мария Иванова.

"Задълженията ни през октомври-ноември 2014 се оказаха на нивото от октомври-ноември 2013. И този факт нямаше да е така, ако не бяхме направили две премиери през този период - "Тоска" и "Отело" и ако не бяхме предприели двете турнета във Франция.

Старозагорската опера е такава, че разполага с малък оркестър. Тук не става дума за бивша филхармония и няма как докато подготвяме една премиера, част от оркестъра да бъде зает с други представления. От Министерството на културата обаче ни казаха, че щом е така, ще трябва да правим по-малко премиери и да играем стари спектакли.

Що се отнася до турнетата във Франция, става дума за престижни прояви. При това при добри условия - всеки от участвалите получи по 45 евро на ден за първото турне и по 35 евро на ден за второто", обясни Петко Бонев.

"Петко Бонев е поставен в невероятно неизгодна ситуация, която се отразява на всички. Аз вече се консултирах с адвокати, които са на мнение, че за всички тези задължения трябва да отговаря предишното ръководство. Не може един директор да фалира една институция и да дойде някой друг да я оправя", обясни и новият главен диригент на Операта маестро Георги Димитров.

Петко Бонев коментира и проведената в понеделник в Областна администрация среща със заместник-министъра на културата Боил Банов и директорите на другите културни институции в града, на която бяха дискутирани промени в методиката на финансиране на театрите и оперите. "Предложенията са добри, но засягат повече театралите", отбеляза директорът на Държавна опера-Стара Загора.