Данъчните затягат контрола над търговските обекти
Данъчните затягат контрола над търговските обекти / DarikNews.bg, архив

Традиционно, инспекторите от НАП Стара Загора повишават контрола и наблюденията над питейни и увеселителни заведения в региона. За последните 4 месеца, обект на мониторинг бяха 17 ресторанта и питейни заведения на територията на областта. Присъствието на данъчни служители в наблюдаваните заведения е повишило оборотите на два от тях с 40%.

През изминалия месец са проверени и 7 ателиета за фризьорски услуги. Установена е разлика между касовата наличност и маркирания оборот на фискалните устройства в някои от тях, а в едно на инспекторите не е издадена касова бележка. В момента се извършват наблюдения, в следствие на които оборотът на салоните се повишава, следват и проверки дали се спазва осигурителното законодателство.

На информационния телефон: 0700 18 700, само за месец са подадени 10 сигнала за неиздаване на касова бележка. Седем от тях са били коректни и след извършени проверки инспекторите са констатирали нарушения на данъчното законодателство.

Оперативните проверки през зимния сезон са част от програмата на Агенцията за приходите за третиране на рискови браншове. Наблюдения и проверки се извършват в търговски обекти, пазари, хотели, увеселителни заведения и ресторанти. Същите включват не само физически контрол и присъствие в рискови обекти, но и мониторинг на оборотите през системата за дистанционна връзка на фискалните устройства с НАП.