Д-р Желев: Втори скрининг ще има!
Д-р Желев: Втори скрининг ще има! / netinfo
“Има възможност за опериране чрез Европейските фондове. Ние работим в тази насока, специално за рехабилитация на здравната инфраструктура и за снабдяване с нова апаратура”. Това заяви в Стара Загора министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

През новата година са отделени 80 милиона лева от бюдетния излишък, което е четири пъти повече от миналогодшната сума. От тях 10 милиона са за подновяване на парка на спешната помощ и закупуване на нови линейки, а други 10 ще бъдат изразходвани за закупуване на нови хемодиализни апарати. Здравното министерство ще задели 15 милиона за лъчетерапевтична апаратура. 10 милиона ще “похарчи” здравното министерство по Програма за развитие и опазване на репродуктивното здраве. Д-р Желев отбеляза и сумата, която ще бъде вложена във Фонда за лечение на деца в чужбина – 20 милиона лева.

Към момента има осигурени отделно от бюджетния излишък 40 хиляди лева за нов скрининг на децата в Стара Загора. Първият започна преди близо две седмици като на 10 хиляди деца от Стара Загора и региона бяха включени в него.