сцена театър
сцена театър / iStock/Getty Images
Първата премиера в юбилейния стотен сезон на Драматичен театър „Гео Милев” ще се състои на 10 октомври, от 19:00 часа. Спектакълът е „Чичовци” по Иван Вазов, драматизацията е на Юрий Дачев, режисурата – на Бина Харалампиева, сценографията и костюмите - на Теодора Лазарова, музиката - на Асен Аврамов.
 
В представлението участват Ивелин Керанов, Христофор Недков, Жоро Райчев, Мария Енева, Стефан Борисов, Елена Азалова, Цветомир Черкезов, Илчо Димитров, Илина Илиева, Кольо Стайков, Иван Калошев.
 
 „Никой писател, както Вазов, не обича героите си и когато няма как да не бъдат обичани, и когато няма за какво. Никой не е толкова щедър в опрощаването на кривиците им. Продължаваме обаче често да се отнасяме към Вазовото великодушие доста едностранчиво. Забавляваме се с хумора му, но бягаме от щипещата сол в него. А тя и днес попада в живи рани: вечното ни ослушване откъде духа вятърът, навикът ни да гледаме света отвисоко, геройството за един ден, самоувереността ни, че всичко знаем и разбираме и най-важното: забележителният ни талант да оцеляваме. Колкото и да става трудно разбираем за англоговорящото ни Отечество, Вазовият език, ние, май докато ни има, ще сме „вътре“, в „Чичовци“. Защото, какво толкова се е променило? Нито сме се научили да четем себе си, нито е изчезнало усещаното, че „Въздухът трепери“.”
                                                                                                            Юрий Дачев
 
Спектакълът ще се играе и на 15 и 22 октомври.