Цените на зеленчуците-все „по-солени”
Цените на зеленчуците-все „по-солени” / DarikNews.bg, архив

Цените на зеленчуците на старозагорския пазар упорито вървят нагоре. Ако преди десетина дни все още имаше домати на цени около 3,50 за килограм, сега те са с левче по-високи. Краставиците се търгуват от 1,70 до два лева. Най-търсена и предпочитана за трапезата си остава марулята, защото струва от 40 до 60 стотинки за бройка.

Високите цени на родния пазар възпират вносителите да доставят големи количества зеленчуци, споделиха пред Дарик продавачи. Те се оплакаха от ниски обороти, заради слабото потребление на старозагорци. Купувачите пък обясниха, че според тях високите цени на зарзавата са спекулативни и неоправдани. На фона на ниските доходи, салатата ни излиза все по-солено, категорични са те.

„Каква да бъде цената на зеленчуците е въпрос на организация на самите производители. Те трябва да се обединят, за да защитават правата си. Държавата не може да се върне години назад и да създаде държавен Булгарплод. Няма как да стане това", коментира в Стара Загора земеделският министър Мирослав Найденов.