Бюджет 2010-Казанлък: 18 400 лева за ВИП-представителни, 6 300 за борба с наркоманиите
Бюджет 2010-Казанлък: 18 400 лева за ВИП-представителни, 6 300 за борба с наркоманиите / И.Бонев

По 18 400 лева ще имат право да похарчат за представителни разходи кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов и председателят на Общинския съвет Васил Самарски. За сравнение сумата, заложена за обезпечаване на дейности и прояви, свързани с Общинската програма за борба с наркотиците са три пъти по-малко от представителните разходи на кмета и на председателя на Общинския съвет-6 300 лева.Общественият посредник на Община Казанлък ще разполага целогодишно като бюджет с 32 хиляди лева.

Това са сумите, заложени в Бюджет 2010 на община Казанлък за насотящата година в тези пера. Най- важният финансов документ на община Казанлък бе приет днес на второ четене.
Общият му размер е 31 милиона 771 822 хиляди лева.
От общата сума на бюджета 18 978 098 са приходите от държавен трансфер, 13 414 724 са заложените приходи с общински характер. От тях данъчните приходи са 2 720 489 лева, а неданъчните 5 696 427 лева.

Преди съществените изказвания кметът на Общината Стефан Дамянов поиска от съветниците да се отложи гледането на бюджета, с мотив : липса на дебат на по предложенията за промени и корекции на общинската администрация. Съветниците не уважиха искането на Дамянов и гласуваха всички направени от тях и обществения посредник предложения за корекции в бюджета.
Приоритет първи на общинския бюджет на Казанлък и района ще са заплатите, осигурителните плащания и обезщетенията на персонала.
Сред приоритетите са също изплащане на текущите задължения, както и на просрочените задължения за капиталови разходи, с уговорката, че последните ще се изплащат при наличие на приходи от продажби на нефинансови активи на общината. 706 хиляди лева от тазгодишния бюджет да отидат за погасяване на просрочени задължения , решиха още съветниците.
Близо 100 хиляди лева ще са парите, предназначени за покриване на събития и прояви от културния календар на община Казанлък. Отделно съветниците приеха суми за традиционните празници на града- Чудомировите - 19 хиляди лева и 21 хиляди лева за Празника на розата и Празника на града.
С приемането на бюджета съветниците възложиха на кмета Стефан Дамянов при разглеждане актуализацията на бюджета за полугодието, ако отчуждаването на практически неблагоустроени квартал „Люляк" в Казанлък върви нормално , да бъде предложено на съветниците да одобрят нова позиция в Приложение 13 за пътен проект на ул. „Тюлбенска", при отсечката от ул."Люляк" на стойност 60 хиляди лева.
През настоящата бюджетна година два от големите културни института на община Казанлък ще харчат съответно като делегирани бюджети: ИМ „Искра" 251 хиляди лева и 356 979 лева за Общински театър „Л. Кабакчиев". Международната дейност на Община Казанлък ще се обезпечава с 36 441 лева.
За пореден път Общински съвет и общинска администрация не се разбраха за проблемите около изтеглянето на кредит от фонд ФЛАГ. Поредното искане на кмета за решение по въпроса извади от равновесие председателят на Съвета Васил Самарски, който призова Дамянов, „да престане да прави съветниците на хора без акъл и маймуни". Самарски припомни на кмета, че за това, което той иска има взето решение и Дамянов е упълномощен да подписва договор с фонд ФЛАГ още на 24-ти септември миналата година. След дълги дебати и предложения за редакции на решението от септември до окончателно становище отново не се стигна.