БТА стъпи в Казанлък
БТА стъпи в Казанлък / Пресцентър Община Казанлък

Вписването на Долината на тракийските царе в Световната организация за образование, наука и култура -ЮНЕСКО вече е постижима цел.
Това каза кметът на Казанлък Галина Стоянова, по време на откриването на уникалната изложба на Българската телеграфна агенция „Незаличимо".
Стоянова заяви това, след като генералният директор на БТА Максим Минчев, който лично откри експозицията обяви, че Казанлък ще бъде първият необластен град в България, в който най- старата медия в България и една от най- старите в Европа информационни агенции, ще открие свой пресклуб.

Със своята Долина на розите и на траките, Казанлък е обявен за един от 9-те туристически района на България. С откриването на пресклуб на БТА, Казанлък ще излезе от регионалните новини и ще влезе в националните и световните медии, заяви по този повод кметът на Казанлък Галина Стоянова.
БТА става партньор на община Казанлък в популяризирането на
културното наследство на Долината на тракийските царе по цял
свят. Нашата крайна цел е Казанлък да има не един, а два обекта
в списъка на ЮНЕСКО, посочи пред присъстващите Максим Минчев.


Изложбата на БТА, посветена на 115 годишнина от създаването на агенцията, бе открита при изключителен интерес от гражданите и представители на различни институции и уважена лично от областния управител на Стара Загора Георги Ранов.
С уникални фотоси и журналистически текстове, „Незаличимо" разказва какво е вълнувало България през 19, 20, 21 век и е своеобразна ретроспективна разходка във времето.
В изложбата е и снимка от 1939 година, направена на Цар Борис Трети, при откриването на железницата Казанлък- Карлово , снимки от погребението на Йордан Йовков, непубликуван фотос на Георги Димитров от Москва, снимка на роднините на Васил Левски, направена при откриването на паметника му в София през 1895 година и други.
В експозицията специално място са заели фотоси от Пражката пролет и унгарските събития , Големият шпионски скандал от 1963 година, Голямата екскурзия през 1989 година, Студената война и други.


„Архивът, който притежава БТА, е национален капитал", заяви по време на откриването Максим Минчев. Близо половин милион новини на година и над 5 млн. снимков архив са сред достойнствата на държавната информационна агенция.
Казанлък е 7-мият град в България, в който се показва „Незаличимо".
Изложбата ще остане в града до 17-ти февруари. Може да се види в залата на Информационния център на ул. „Искра" -4.