документи
документи / Dariknews.bg
Приоритет да бъде и подкрепата за децата и семействата
Политики за децата и семействата, подкрепа за общинското здравеопазване, трябва да бъдат приоритетите в Бюджет 2021 на община Стара Загора според местните социалисти.

Според Групата съветници на левицата в  инвестиционната програма, освен средства за цялостната инфраструктура, е необходимо да се заложат финанси за подобряване на базата на детските ясли, градини, училища и за разширяване на базата за отдих на децата. 

Пет са конкретните мерки и действия на БСП:

- Покриване на таксата в общинските детски ясли и градини, заплащана от родителите. Семействата/родителите да бъдат освободени от заплащане на такса.
- Реализиране на инициативата „Baby Box”, изразяваща се в предоставяне на всяко новородено дете в общината на комплект бебешки дрешки и тоалетни принадлежности, необходими в грижите през първите месеци от раждането му.
- Ремонт на дворовете на общински училища, детски градини и ясли и оборудването им с подходящи съоръжения за спорт, игра и отдих.
- Ремонт на общинската база за отдих на децата – почивна станция „Стара Загора” в м. „Каваците” – гр. Созопол и Лагер за ученически отдих в местността „Паниците” – община  Карлово.
- Прехвърляне от държавата на собствеността на детския лагер на Старозагорските минерални бани и проектиране на почивна база за децата.

Да се планират средства в бюджета за нормално функциониране на общинските здравни заведения, диспансери и общопрактикуващите лекари, ще настояват съветниците на левицата при разглеждането на бюджета.

С бюджетни средства да се реализира  ремонтът на базата на общинските лечебни заведения и диспансери, както и средства за дооборудването им със съвременна апаратура, съобразно спецификата им, предлагат още от групата съветници на БСП.

В сферата на инфраструктурата, левицата счита, че са  нужни ограничения и подходът при реализиране на инвестиционна програма трябва да е към най-значимите, които според тях са:

- Възлагане и процедиране на ПУП (ПРЗ) на парк „Митрополит Методий Кусев”.
- Възлагане и процедиране на ПУП (ПРЗ) на Старозагорските минерални бани, в т.ч. и включване на части от прилежащите до урбанизираната територия землища на околните села след приемане на концепция за развитие на курорта.
- Проектиране продължението на бул. „Славянски” от ул. „Капитан Петко войвода” до кръстовището за Старозагорски минерални бани – технически проект с Проекто-сметна документация.
- Проектиране на четирилентово движение по бул. „Славянски” от ул. „Ангел Кънчев” до кръговото движение на ул. „Димчо Стаев”.
- Проектиране на кръгово движение до „Новотехпром” на ул. „Ан. Тошева” и отваряне на движението през бившия завод „Берое” и свързването му с ул. „Св. Отец Паисий” и ул. „Бяло море”.
- Ремонт на Ритуалната зала на гробищния парк Хрищени.
- Изграждане на Ритуална зала и инфраструктура на новия гробищен парк на Стара Загора.
- Основен ремонт на банята на Старозагорските минерални бани.
- Ремонт на пътя с. Християново – с. Памукчии – с. Бъдеще.