отчет
отчет / ПП ГЕРБ
Мандатът започна с целенасочена работа по стабилизирането на Общината, тъй като наследихме дълг от около 25 млн. лева и блокирани сметки, припомни по време на годишни си отчет кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

Беше подписано тристранно споразумение между Община Чирпан, Министерството на финансите и Министерството на земеделието, храните и горите, чрез което на местната администрация се опростиха 80% от главницата, или 6,3 млн. лева по наложена санкция от Държавен фонд „Земеделие“ през 2016 г., направена по време на мандата на кмета на БСП Кичка Петкова. Санкцията бе за проект за изграждане на водопроводна мрежа в селата Гита, Зетьово и Свобода, чието изпълнение не отговаря на критериите.

Ивайло Крачолов информира още, че Общината е поискала безлихвен заем в размер на 2,2 млн. лева от Министерството на финансите, за погасяване на останалата сума по главницата, а средствата вече са постъпили, а дългът се изчиства.

„Заедно с Емил Христов и Пламен Йорданов ще проведем среща с министъра на финансите Кирил Ананиев. На нея ще поискаме Министерството на земеделието, храните и горите да получи разрешение за прилагане на погасителен план за разплащане на натрупаните лихви в размер на 4,5 млн. лева, за да се върви към финансово стабилизиране на Община Чирпан“,обясни Ивайло Кралочов.

Кметът на Чирпан уточни, че бюджетът на Общината е 20 млн. лева, като през годината, благодарение на правителството, са получени 9 млн. лева субсидия. Преди дни с постановление на Министерски съвет бяха осигурени 2 млн. лева за инфраструктурни проекти, каза още Ивайло Крачолов.