„Бейби опера” в Стара Загора
„Бейби опера” в Стара Загора / Областна администрация Стара Загора

„Бейби опера" е една от новите инициативи на ръководството на Държавна опера, Стара Загора. Идеята ще стане реалност през октомври, като целта е концерт-спектакълът да е насочен най-вече към родители с малки деца.

Ръководството на Операта очаква въвеждането на новата методика за оценяване на работата и оперните театри. Една от първостепенните задачи и занапред ще бъде присъединяването на културната институция към голямото семейство на „Опера Европа". За тази цел ще са необходими около 1300 евро, които трябва да бъдат платени като членски внос в престижната европейска музикална институция.

Новото ръководство на културната институция ще работи за привличането на хора от всички възрасти в оперната зала, както и за засилване на интереса на младото поколение към оперното изкуство. Друг приоритетен ангажимент на управленския борд е изработването на репертоарен план, който да е атрактивен и съобразен с предпочитанията на меломаните.

Това стана ясно по време на първото Сутрешно кафе пред Държавната опера в Стара Загора, където присъстваха световно известният италиански сценограф Салваторе Русо и зам. областният управител Мариана Кръстева. Пред нея директорът на Операта Огнян Драганов, зам.-директорът Красимир Червилов и диригентът Ивайло Кринчев споделиха вижданията си за развитието на старозагорската Опера.

Инициативата за Сутрешно кафе е част от мерките на ръководството на Операта да приобщава все повече граждани и младежи към изкуството. В него старозагорци и гостите на града имат възможност да се насладят на хубаво италианско кафе и безалкохолни напитки на фона на класическа музика всеки ден от 8 до 12.30 часа.