Бат Сали остава в ареста
Бат Сали остава в ареста / Светла Тенева

Състав на окръжния съд в Стара Загора измени мярката за неотклонение “домашен арест” в  "задържане под стража"  на 30-годишния Стефан Кемалов от Казанлък, популярен като Бат Сали. Той беше задържан заедно  с 37-годишния Стоян Пашов при акция в село Черганово и Казанлък на 25 януари.

При полицейската операция в печатница, собственост на Пашов, в която е развивана и легална дейност са открити неистински свидетелства за моторни-превозни средстав, винетки, свидетелства за основно образование и други документи.

Районният съд в Казанлък пусна Кемалов под домашен арест, но прокурорът по делото Кръстин Кацаров внесе протест срещу определението на съда и настоя отново за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Обвиненията срещу  Кемалов е за съучастие във фалшифициране на документи и за незаконно държане на боеприпаси - престъпления по член 308, ал.3 и член 339 от Наказателния кодекс.

Пред съда Кемалов каза, че е невинен и поиска домашен арест, за да се грижи за 3-годишната си дъщеря и бременната си съпруга.

"Не знаех какво съм направил, после разбрах, че има обвинения. Имам дете на 3 години и то 3 дни докато бях в ареста е плакало, защото всяка вечер му разказвам приказки и така го преспивам. Искам да съм при семейството си. Да свърши всичко, да вдигна глава и да кажа, че съм невинен". Такива бяха думите на казанлъчанина от подсъдимата скамейка.

Адвокатите на Кемалов също поискаха да не бъде променяна мярката за неотклонение " домашен арест" за клиента им, като единият оттях упрекна медиите, че искането за налагане на постоянен арест от страна на обвинението се дължи на медийния шум покрай случая.

Сред мотивите на състава, председателстван от съдия Спасена Драготинова, да измени мярката за неотклонение е високата степен на обществена опасност на деянието, в което Кемалов е обвинен,възможността да се укрие и да склони към лъжесвидетелстване други лица.

Определението за задържнаето на Кемалов бе подписано с особено мнение от съдия Яника Бозаджиева, която заяви ,че домашния арест е правилната мярка за неотклонение, тъй като Кемалов има малолетно дете, чисто съдебно минало и и полагал обществено полезен труд в посока интеграция на ромите.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране. 

Кемалов бе отведен от съдебната зала от съдебната охрана с насълзени очи, а съпругата му се разплака при извеждането му.