Арсеналци излизат в масов платен отпуск
Арсеналци излизат в масов платен отпуск / netinfo

От днес до 30-ти септември поетапно, по график в полагаемия си платен отпуск излизат голяма част от работещите в "Арсенал". Общият брой дни, който арсеналци няма да работят е 23-ти работни дни, разпределени в двата месеца- август и септември.
Тези, които нямат толкова дни платен отпуск имат право да ползват неплатен. Ползването на отпуските ще става по график, направен от ръководителите на съответните звена.

Заповедта за масовото излизане в платен отпуск е на изпълнителния директор на оръжейницата Николай Ибушев и е от 16-ти юли. Съгласувана е и с представителите на двата синдиката.

Правните основания на директора за отпуск на арсеналци са на база чл. 173, ал. 7, т. 1 от Кодекса на труда и чл. 40 от КТД в "Арсенал" и са свързани с липсата на достатъчно работа и очертаващ се принудителен престой. В този случай работодателят може едностранно на база тези членове от КТ и КТД да разпореди ползването на платения годишен отпуск.
Най- много работници и служители ще почиват в периода 13-ти август 14 септември . Тези, които нямат достатъчно дни платен отпуск, за покирят периода на престоя и не си пуснат неплатен, ще ползавт непълно работно време, по смисъла на чл. 138 , ал. 1 от КТ и чл. 9 от Наредбата за работното време.

В периода на отпуските повече от 1/ 3 от състава на "Арсенал" остава на работа, при нормално работоно време, предвид поръчки за изпълнение и с цел осигуряване на текущата дейност за периода на престоя.
От 1-ви октомври целият производствен процес в "Арсенал" се нормализира. В периода на престоя ръководството на фирмата усилено работи по нови поръчки, с цел осигуряване на дългосрочна заетост на персонала.

От КНСБ и управата на "Арсенал" категорично отрекоха слуховете за съкращения.